banner6

NΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΒΡΕΤΑΝΩΝ.ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

in Έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάροΟφέλη Ηλεκτρονικού Τσιγάρου .

Μια άλλη, θετική διάσταση στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενη αντίληψη για την ασφάλεια και την χρησιμότητά του στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, έρχεται να δώσει νέα επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία.

  •  Επιστημονική έρευνα στη Βρετανία δημιουργεί νέα δεδομένα 

Σύμφωνα με αυτήν, οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρουν καταφεύγοντας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο παρά αν χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα νικοτίνης όπως τα επιθέματα ή οι τσίχλες ή αν αρκεστούν μόνον στη δύναμη της θέλησής τους.

Με βάση τη μελέτη αυτή, που διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 καπνιστών, οι Βρετανοί επιστήμονες συμπέραναν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μποροεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος και ως εκ τούτου στα ποσοστά μείωσης των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Το κάπνισμα, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αποτελεί μία απ’ τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες, ως γνωστόν, είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος”, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Ουέστ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου University College of London.

Η μελέτη του Ουέστ, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction(Εθισμός) βασίστηκε στις απαντήσεις 5.863 καπνιστών στο διάστημα 2009-2014, οι οποίοι επιχείρησαν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφημένα φάρμακα ή άλλη βοήθεια από ειδικούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάστηκαν με μία σειρά παραγόντων που μπορεί να συμβάλουν στην επιτυχή διακοπή του καπνίσματος -εξήγησε ο Ουέστ-  περιλαμβανομένης της γενικότερης κατάστασης της υγείας του καπνιστή, της εξάρτησής του από τη νικοτίνη, των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος και του αν η διακοπή αυτή ήταν σταδιακή ή απότομη.

Όπως προέκυψε, το 20% όσων επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα απάντησαν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα.

Αντίθετα, μόλις το 10,1% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες νικοτίνης πέτυχαν στην προσπάθειά τους. Από εκείνους που επιχείρησαν να απαλλαγούν από τη συνήθεια μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους, το 15,4% τα κατάφερε.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ Ή ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι συσκευή αποτελούμενη από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.

Σχετικά νέο προϊόν, θεωρείται ήδη πολύ αμφιλεγόμενο, με τις απόψεις να διίστανται: είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή είναι απλώς μια κακή συνήθεια που έρχεται να υποκαταστήσει μια άλλη;

Δεδομένου ότι στρεφόμενος ένας καπνιστής στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό δεν απαλλάσσεται από τον εθισμό στη νικοτίνη, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος του καπνίσματος, το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει “μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο κόσμος”.

Οι επικριτές του όμως επισημαίνουν την απουσία επιστημονικών αποδείξεων σε διάρκεια χρόνου που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο Ουέστ συμφωνεί πάντως ότι τα στοιχεία για τη μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ανεπαρκή, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει αυτά να συγκριθούν με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου.

Close